DJI 0446

Een brouwerij-mouterijcomplex naast de Gete

Dit brouwerij-mouterijcomplex bestaat uit een woonhuis, een leegstaand bouwgedeelte met vierkante schoorsteen, voormalige stallingen en een mouttoren. Het geheel is gelegen in een gesloten formatie rondom een grote binnenkoer en dateert uit de periode eerste helft 19de eeuw tot 1930.

De mouterijtoren bestaat uit een langwerpig gesloten bakstenen gebouw van vier traveeën en vier bouwlagen, met een volledige moutinrichting. Eén wand is voorzien van zestien vensteropeningen. Een klein bijgebouw naast de mouttoren biedt onderdak aan een dieselmotor. Zowel de mouterijtoren als het bijgebouw zijn beschermd als monument. De industrieel-archeologische waarde zit 'm in het feit dat dit - voor zover bekend - het enig overgebleven voorbeeld is van een mouttoren van vóór 1900 met roersysteem van na de Tweede Wereldoorlog.

Het pand ligt vlak naast de Gete en de Getebrug - een locatie waar tijdens de Eerste Wereldoorlog felle strijd om woedde vanwege haar strategische ligging. In Brouwerij De Ster werd vroeger de bekende Goudster gebrouwen, een bier van hoge gisting. Later werd het gebouw een depot van Cristal Alken. Tot voor kort vond je hier meubelzaak Keldermans. Nu gaan we voor het pand op zoek naar een nieuw verhaal.

20230109 Tekengebied 1 kopie 25

Neem contact
op voor dit pand

Makelaar van dit pand

Te herbestemmen BV +32 (0)468 29 97 22 contact@teherbestemmen.be
Contact
Terug naar overzicht