Tussen de Brusselsestraat en de Kaboutermansstraat in Leuven verrijst Burenberg: een groot binnenstedelijk woonproject van projectontwikkelaar ION met sociale en residentiële woningen, studentenkamers, een woonzorgcentrum én een publieke parktuin. Aan de rand van Burenberg ligt, als een verborgen parel, het voormalige Klooster van de Broeders van Liefde.

Dit klooster is samengesteld uit drie 18de-eeuwse woningen en werd in 1871 uitgebreid met de bouw van de kapel en enkele nieuwe vleugels. Het gebouwencomplex staat al een tijdlang leeg en heeft de laatste jaren dienstgedaan als eventlocatie voor pop-up horeca-initiatieven. Het pronkstuk van de gebouwen is de kapel: een spraakmakend stuk vastgesteld erfgoed in eclectische, overwegend neoromaanse stijl. In opdracht van ION gaan we op zoek naar een zinvolle invulling van deze kapel (met inbegrip van een aanpalende ruimte, een mezzanine en twee parkeerplekken), die bijzonder strategisch gelegen is in het hart van het publieke park van Burenberg. Laten we vooral ook het ruime terras van zo'n 164m² niet vergeten.

aNNo architecten werd door ION ingeschakeld om het Klooster (en dus ook de kapel) te herbestemmen. Door enkele slimme ingrepen wordt de relatie tussen de besloten kapel en het park vergroot én wordt de ruimte klaargemaakt voor nieuw gebruik, met respect voor waardevolle erfgoedelementen zoals schilderingen, houtwerk en de biechtstoel.

De herbestemmingsstudie die zusterorganisatie Miss Miyagi uitvoerde, onderzoekt de mogelijke nieuwe invulling van het pand. De studie legt een aantal mogelijke scenario’s voor waarbij de beeldbepalende identiteit van de kapel maximaal uitgespeeld wordt. Deze majestueuze ruimte smeekt om een publieke functie op te nemen in dit nieuwe, dynamische stadsdeel. Momenteel is er voor de kapel een uitvoerbare vergunning voorhanden voor het activeren van horeca-activiteiten in de brede zin.

De ambitie van ION is om mee ‘maker’ te willen zijn van het DNA van de volledige site, daarom bepaalt dit voor Teherbestemmen ook een andere vorm van vermarkting. Om de juiste kandidaat-koper te kunnen bepalen, werken we met een kandidaatstelling die bestaat uit drie stappen. Meer hierover lees je in het bidbook.

Bidbook en herbestemmingsstudie kan je onderaan deze pagina opvragen.
Een sitebezoek inplannen
doe je via deze link (of via de link in het bidbook)

20240315 Burenberg tijdlijn start vermarkting

Ijzersterke troeven

kapel met uitzonderlijke erfgoedelementen (vloer, houtwerk, muurschilderingen)
op een beugscheut van het historische centrum van Leuven
middenin een nieuw, ambitieus woonproject

Bidbook en herbestemmingsstudie

20240312 THB Bidbook Kapel Burenberg Mockup

Benieuwd naar de herbestemmingsstudie en het bidbook voor dit pand? Vraag het aan via dit formulier

Neem contact
op voor dit pand

Makelaar van dit pand

Te herbestemmen BV - Niels Moras +32 (0)470 36 34 24 niels@teherbestemmen.be
Contact
Terug naar overzicht