THB Sint Petrushoeve Landen Teamvan Meer 4

In de 17e eeuw verrees in Attenhove (Landen) een losstaande schuur die in de daarop volgende eeuwen uitgroeide tot de Sint-Petrushoeve: een als monument beschermde vakwerkwoning.

De hoeve raakte in verval en tegen het einde van de 20e eeuw waren - met uitzondering van de westelijke stallingen - alle bijgebouwen verdwenen. Het oorspronkelijke woonhuis stortte in 2008 gedeeltelijk in en om verdere schade van de houten structuur te vermijden werd de rest van het gebouw gedemonteerd.

Op basis van historisch beeld- en planmateriaal en de gerecupereerde onderdelen werd de hoeve gereconstrueerd tussen 2017 en 2019, in opdracht van stadsbestuur Landen en gecoördineerd door TeamvanMeer! architecten & co. De voormalige woning werd daarbij herbestemd als kangoeroewoning. Bijzondere aandacht ging daarbij naar het gebruik van materialen die passen in de historische context van dergelijke gebouwen uit die periode. Dankzij de respectvolle omgang met de bouwfysische geschiedenis en een duidelijk visueel onderscheid tussen de historische en nieuwe elementen is het woonhuis van de Sint-Petrushoeve vandaag een pand dat stevig geworteld is in het verleden maar met de blik op de toekomst.

Naast deze herbestemde (en gereconstrueerde) woning vinden we op de site nog de historische westelijke stallingen.

beelden: TeamvanMeer! architecten

Template Pand 1440x150 Zonder Datums Vermarketing FASE2

Neem contact
op voor dit pand

Makelaar van dit pand

Te herbestemmen BV - Niels Moras +32 (0)470 36 34 24 niels@teherbestemmen.be
Contact
Terug naar overzicht