Te Herbestemmen Villa s gravenwinkel Torhout Photo EW 1

Werk aan de 's Gravenwinkel!

Midden in het historische centrum van Torhout en verborgen in een prachtige tuin ligt Villa ‘s Gravenwinkel. Onlangs werd de stad Torhout eigenaar van deze parel. De site bestaat uit een publiek toegankelijke tuin en een monumentale villa - een voormalige grafelijke verblijfplaats bovendien! De villa staat al een hele tijd leeg en is op zoek naar een nieuwe invulling. Het lokale bestuur Torhout neemt zelf de tuin onder handen en gaat daarnaast op zoek naar een partij om het pand te restaureren en er nieuw leven in te blazen.

Miss Miyagi onderzocht mogelijke toekomstscenario’s voor de plek. Deze scenario's dienen als inspiratie. Elk scenario zet in op het versterken van de sociale dynamiek op deze centrale locatie, maar elk scenario is nét dat tikje anders. Op dit moment liggen voor: een invulling als coworking-horeca, een invulling waarbij (artistiek) ondernemerschap centraal staat of een invulling waarbij de focus ligt op collectief wonen. Deze scenario’s werden afgetoetst met de stad Torhout en het Agentschap Onroerend Erfgoed. Elk scenario bevat kansen en uitdagingen.

In de tuin van de villa staan infopanelen op dit moment opgesteld, waarbij deze drie scenario’s worden toegelicht. Ook op de website van het lokale bestuur Torhout vind je deze info. Alle Torhoutenaren kunnen hier tot eind juni 2023 hun feedback achterlaten (via dit digitaal formulier) én zelfs aangeven of ze interesse hebben om aan één van de scenario’s bij te dragen. Het is uiteraard aan de nieuwe investeerder om een finaal kwalitatief programma te creëren.

230620 tijdlijn Villa s Gravenwinkel aanzet Villa s Gravenwinkel
Fabelachtige historiek van de site die teruggaat tot de 13e eeuw.
Zeer centraal gelegen in stadscentrum en nabij verschillende diensten als stadskantoor, cultureel centrum en stadspark.
De grote (publiek toegankelijke tuin) is een weelderige oase van rust.